Άρθρα

Συνήθειες επιτυχίας

Αυτό που κάνει τους επιτυχημένους να λάμπουν και να διακρίνονται, δεν είναι η τύχη…

Κάτι που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα όντα, είναι η αστείρευτη δίψα του να οραματίζεται το μέλλον. Μια δίψα για ένα αύριο καλύτερο από το σήμερα.

Αν λοιπόν είσαι κι εσύ όπως όλοι οι άνθρωποι, τότε σίγουρα έχεις τις δικές σου επιθυμίες και πόθους. Έχεις στόχους που θες να κατακτήσεις και όνειρα που θες να ζωντανέψεις. Και πολύ πιθανό να θες να βρεθείς στην κορυφή, είτε μιλάμε για τη καριέρα σου, είτε για τον τρόπο που απολαμβάνεις τη ζωή, είτε για τις δικές σου προσωπικές σχέσεις.

Όλοι ονειρεύονται ένα θετικό και περίλαμπρο μέλλον. Αυτό που οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται όμως είναι πως υπάρχει ένα μυστικό στο να ζεις μια επιτυχημένη και πλούσια σε εμπειρίες και κατακτήσεις ζωή.

Το μυστικό αυτό είναι απλό, και δεν είναι άλλο από το γεγονός πως ο τρόπος που ξοδεύεις τον χρόνο σου καθημερινά είναι ο καθοριστικός παράγοντας που διαμορφώνει το μέλλον σου.

Αν λοιπόν θες να κατακτήσεις κορυφές και να πετύχεις οτιδήποτε ονειρεύεσαι, τότε πρέπει να αναπτύξεις σωστές συνήθειες. Να θέσεις τα θεμέλια της επιτυχίας

Ίσως σου ακούγεται εύκολο, όμως το να αντικαταστήσεις συνήθειες ετών μπορεί να αποδειχτεί τεράστια πρόκληση. Αξίζει όμως τον κόπο αν αναλογιστείς όλα τα υπέροχα πράγματα που μπορείς να καταφέρεις με προσπάθεια, πίστη στο δυναμικό σου, και αποφασιστικότητα.

Το να μπορείς να δημιουργείς υγιείς συνήθειες είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αυτό που αναδεικνύει τους επιτυχημένους από τους μη επιτυχημένους.

Φυσικά θα αναρωτιέσαι ποιες συγκεκριμένες συνήθειες κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά.

Βήματα προς την κορυφή…

 1. Οπτιμισμός

Το να βλέπουν τα πράγματα θετικά για μερικούς αποτελεί μια πραγματική πρόκληση, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύουν.

Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να αρχίσεις να παρατηρείς τα καλά πράγματα στη ζωή σου και στον κόσμο γύρω σου και να είσαι ευγνώμων για αυτά.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως και μόνο το να έχεις μια θετική και αισιόδοξη στάση στη ζωή αρκεί για να αλλάξει προς το καλύτερο. Γιατί όταν αντιμετωπίζεις τη ζωή με χαμόγελο είναι εύκολο να ρισκάρεις, να παλέψεις και να μην τα παρατήσεις όταν σε γονατίζει.

 1. Μη σταματάς να μαθαίνεις

Αντί να βλέπεις ταινίες και σειρές κάθε βράδυ, άσε μια ώρα στην άκρη για να διαβάσεις ένα βιβλίο και να επεκτείνεις τους ορίζοντες σου.

Οι άνθρωποι που δεν πετυχαίνουν δεν είναι ευέλικτοι και αυτό συχνά συμβαίνει γιατί δεν προκαλούν τον εαυτό τους με το να μαθαίνουν νέα πράγματα. Απόφυγε αυτή τη παγίδα, ξεκίνα να εκθέτεις τον εαυτό σου σε νέες γνώσεις και ιδέες καθημερινά.

 1. Επένδυσε το χρόνο σου στους σωστούς ανθρώπους

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να πετύχουν μόνοι κάνοντας τα πάντα οι ίδιοι. Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνουν πιθανές δυνατές σχέσεις που μπορούν να αναπτύξουν όπως και πληροφορίες που άλλοι θα μοιράζονταν μαζί τους.

Μάθε να περνάς το χρόνο σου με ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις, θα σε εμπνεύσουν και θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.

 1. Αποδέξου την αλλαγή

«Τα πάντα ρει» σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφος Ηράκλειτο. Η αλλαγή είναι μια βασική σταθερά στη ζωή όλων των ανθρώπων. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να την αποδέχεσαι ως κάτι φυσιολογικό.

Όταν απρόσμενες και ανεπιθύμητες προκλήσεις, αλλαγές και προβλήματα εμφανίζονται μπροστά σου μη φοβηθείς. Κάνε το καλύτερο που μπορείς για να τα αντιμετωπίσεις ως μια λογική κατάσταση της ζωής σου.

Πάρε λίγο χρόνο και αναγνώρισε τους φόβους που σε κρατάνε από το να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου. Και αν χρειαστεί ζήτα υποστήριξη, μίλα για τους φόβους αυτούς με κάποιον που εμπιστεύεσαι και μπορείς να του ανοιχτείς.

 1. Να συγχωρείς τους άλλους

Σίγουρα θα έχεις πληγωθεί ή προσβληθεί κι εσύ κάποια στιγμή στη ζωή σου. Είναι κάτι αναπόφευκτο. Όμως μην ενδώσεις στον πειρασμό να κρατήσεις κακία ή να εκφράζεσαι πικρά για τον άνθρωπο που σε πλήγωσε. Άφησε το, συγχώρεσε τον και προχώρα μπροστά.

Φυσικά το να συγχωρείς κάποιον δε σημαίνει πως τον αφήνεις να καταπατά τα όρια σου ή να δέχεσαι την άποψη του ως σωστή. Αυτό που σημαίνει είναι πως συγχωρείς για να αφήσεις ένα συμβάν στο παρελθόν και να προχωρήσεις στο μέλλον με ηρεμία, γαλήνη και καθαρό μυαλό.

 1. Μάθε να μετράς την πρόοδο σου

Η κριτική είναι συχνά ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για την προσωπική όσο και την επαγγελματική σου ανάπτυξη.

Ωστόσο για να είναι ωφέλιμη πρέπει να είναι εποικοδομητική. Το πρόβλημα είναι πως ο εσωτερικός κριτής σου σπάνια ασκεί τέτοιου είδους κριτική. Αντίθετα τα σχόλια του είναι απαισιόδοξα, ενοχλητικά και σε πληγώνουν σαν εκτοξευμένα βέλη που τρυπάνε το σώμα σου.

Αυτό του είδους η κριτική είναι το λιγότερο άδικη και σχεδόν πάντα είσαι υπερβολικά σκληρός με τον εαυτό σου.

Γι’ αυτό χρειάζεται να μάθεις να εκτιμάς τις μικρές νίκες που κάνεις. Να μάθεις να παρατηρείς και την παραμικρή βελτίωση και πρόοδο που κάνεις. Πως; Ο καλύτερος τρόπος είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο όπου καταγραφείς σκέψεις, προσπάθειες και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τους στόχους σου.

Όταν τα δεδομένα, τα γεγονότα και τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα βελτιώνονται τότε ο εσωτερικός δικαστής δεν μπορεί παρά να φερθεί με περισσότερη επιείκεια.

 1. Να είσαι ταπεινός

Η ταπεινότητα είναι μια αρετή-κλειδί. Η ικανότητα να ακούσεις πραγματικά τους άλλους ανθρώπους και να τους κατανοήσεις είναι όχι απλά απαραίτητη για την επιτυχία, αλλά ανεκτίμητης αξίας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν βιώσει την απογοήτευση του να λαμβάνουν μέρος σε μια μονόπλευρη συζήτηση. Για αυτό το λόγο όταν κάποιος σε προσεγγίζει με ένα ερώτημα ή μια ανησυχία δώσε του την πλήρη προσοχή σου.

Εκείνοι που δεν πετυχαίνουν, βλέπουν τον κόσμο και του άλλους ανταγωνιστικά.

Για τους επιτυχημένους ανθρώπους το να ακούς με υπομονή, να κάνεις θετικά σχόλια και να ανεβάζεις τους άλλους κρύβει μεγαλύτερες ανταμοιβές από το να τους υποβαθμίζεις.

 1. Ανάλαβε ρίσκα

Την επόμενη φορά που η καρδιά σου θα χτυπά δυνατά και θα θες να τρέξεις μακριά σταμάτα τον εαυτό σου. Αν πάρεις το ρίσκο το αποτέλεσμα δε θα είναι βέβαιη νίκη, όμως αν φύγεις μακριά το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρη ήττα.

Για να ανέβεις το μονοπάτι της επιτυχίας χρειάζεται κουράγιο. Δεν είναι εύκολο, όμως μόλις αποδεχτείς την πιθανότητα της αποτυχίας τότε θα δεις ότι θα κάνεις βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 1. Αξιοποίησε σωστά τον χρόνο σου

Η αποδοτική οργάνωση και επένδυση του χρόνου, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους επιτυχημένους από τους μη επιτυχημένους.

Μάθε λοιπόν να οργανώνεις σωστά το χρόνο σου. Φτιάξε λίστες με τα πράγματα που θες να κάνεις και θέσε προτεραιότητες για κάθε μέρα.

Κάνε το κάθε πρωί ή βράδυ που θα έχεις χρόνο. Μελέτησε το πώς ξοδεύεις τον χρόνο σου ψάχνοντας για αδύναμα σημεία και πιθανές αλλαγές.

Τέλος μάθε να χρησιμοποιείς ένα ημερολόγιο για τους στόχους σου και για οτιδήποτε θες να κάνεις που έχει συγκεκριμένη δέσμευση χρόνου.

 1. Σκέψου ψύχραιμα πριν δράσεις

Την επόμενη φορά που θα συναντήσεις ένα πρόβλημα ή μια έκτακτη ανάγκη δοκίμασε να αφήσεις στην άκρη τον αρχικό σου πανικό παίρνοντας μερικές βαθιές ανάσες.

Αντί να αντιδράσεις βιαστικά, σκέψου την επόμενη σου κίνηση με προσοχή και με λογική.

Μάθε να χειρίζεσαι καταστάσεις με σκέψη και σύνεση. Η ψυχραιμία είναι στοιχειώδες εργαλείο ενός επιτυχημένου ανθρώπου.

 1. Βρες τον «σκοπό» σου

Ένα ακόμα πράγμα που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους επιτυχημένους και τους μη επιτυχημένους είναι πως οι πρώτοι έχουν ένα σκοπό, έχουν μια αποστολή που δίνει νόημα στους στόχους τους.

Αυτός ο σκοπός τους βοηθάει να μην επηρεάζονται από συναισθήματα και απρόβλεπτες καταστάσεις. Να συνεχίζουν ακάθεκτοι την πορεία τους προς το όνειρό και την επιτυχία.

 1. Ανάλαβε την ευθύνη για τις αποτυχίες σου

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που ένας άνθρωπος καλείται να μάθει να κάνει είναι να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποτυχίες του.

Όταν κάτι έχει πάει στραβά ένα διάφορες ψυχολογικές άμυνες μας εμποδίζουν από το να αναγνωρίσουμε τα πραγματικά μας λάθη. Και πολύ συχνά αυτές οι άμυνες μας οδηγούν στο να κατηγορήσουμε τους άλλους, τον καιρό, την τύχη ή την κοινωνίας για δικές μας αποτυχίες.

Οι επιτυχημένοι όμως γνωρίζουν ότι την ευθύνη για την επιτυχία τους αλλά και την αποτυχία τους την έχουν οι ίδιοι. Ξέρουν πως η αποτυχία σε βοηθάει να εξελιχθείς και να βελτιωθείς.

 1. Δούλεψε με πάθος και αφοσίωση

Για τους επιτυχημένους ανθρώπους τα πράγματα είναι απλά και το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για σένα.

Δε θα πρέπει να περιμένεις ποτέ να θες πετύχεις χωρίς να δουλέψεις σκληρά.

Ακολούθησε το πάθος σου, μείνει αφοσιωμένος και πάλεψε μέχρι τέλους. Πάλευε για αυτό καθημερινά και μην αποκλίνεις από τις συνήθειες που θα σε οδηγήσουν στην κορυφή.

Tags: Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.